Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

«Πνίγεται» και πάλι στα σκουπίδια η Θεσσαλονίκη

Εκτός... λειτουργίας βγήκε για μία ακόμη φορά τις τελευταίες ημέρες η υπηρεσία της αποκομιδής των σκουπιδιών στο δήμο Θεσσαλονίκης. Αυτήν τη φορά, δεν έφταιγε η έλλειψη απορριμματοφόρων (τα οποία είναι ούτως ή άλλως λιγοστά και λειτουργούν με πολλά προβλήματα), αλλά η παντελής έλλειψη τρακτόρων, που τίναξε στον αέρα τον ήδη «εύθραυστο» προγραμματισμό.


Οι τράκτορες είναι τα μηχανήματα που μεταφέρουν τα σκουπίδια από το Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ της Μαυροράχης. Το γεγονός ότι και οι επτά τράκτορες που διαθέτει η υπηρεσία χάλασαν ταυτόχρονα (κάτι που συνέβη για πρώτη φορά, όπως τονίζει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος) είχε ως αποτέλεσμα τόνοι σκουπιδιών να παραμένουν στοιβαγμένοι στα απορριμματοφόρα, τα οποία δεν μπορούσαν να βγουν για νέα αποκομιδή.

Κάπως έτσι, τα γνώριμα πλέον αντιαισθητικά βουνά σκουπιδιών εμφανίστηκαν και πάλι στους δρόμους της Θεσσαλονίκης. Περίπου 300 τόνοι υπολογίζεται ότι στοιβάχτηκαν στο Σταθμό Μεταφόρτωσης, ενώ άλλοι 500 τόνοι εκτιμάται ότι σωρεύτηκαν στα πεζοδρόμια της πόλης.

Η εικόνα της πόλης αναμένεται να βελτιωθεί από σήμερα το μεσημέρι, μετά την επισκευή που έγινε στα μηχανήματα αυτά, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Ανακύκλωσης και Καθαριότητας, Θανάση Παππά. Την ίδια ώρα, άλλα τρία απορριμματοφόρα προστίθενται στο αδύναμο δυναμικό των 14 (στην καλύτερη περίπτωση) απορριμματοφόρων που βγαίνουν καθημερινά στους δρόμους της πόλης. Πρόκειται για τρία από τα συνολικά 16 αυτοκίνητα που είχαν μεταφερθεί στην Αθήνα για δωρεάν τεχνικό έλεγχο από εταιρία η οποία στην πορεία κέρδισε το διαγωνισμό των 2,3 εκατ. ευρώ για την επισκευή 71 απορριμματοφόρων σε εξωτερικά συνεργεία. Ο διαγωνισμός ακυρώθηκε από κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το οποίο αναμένεται να εξετάσει σε λίγες ημέρες εκ νέου την υπόθεση, κατόπιν ένστασης που υποβλήθηκε από την πλευρά του δήμου Θεσσαλονίκης.

Το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται άλλωστε να μεταφερθούν και τα υπόλοιπα απορριμματοφόρα, που εξακολουθούν να βρίσκονται στους χώρους της εν λόγω εταιρίας στην Αθήνα. Η μεταφορά των τριών πρώτων έγινε με έξοδα της εταιρίας, ενώ για τη μεταφορά των υπολοίπων ο αντιδήμαρχος αναμένει την έγκριση από την περιφέρεια του έτερου διαγωνισμού της μίσθωσης γερανών και άλλων μέσων. Τα απορριμματοφόρα που παρελήφθησαν είχαν τύχει μερικών επιδιορθώσεων, χρειάστηκε όμως και πάλι η παρέμβαση των ανθρώπων του μηχανουργείου του δήμου για να μπορέσουν να βγουν στους δρόμους και να αξιοποιηθούν.

Πηγή: Agelioforos.gr

Περισσότερες ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη: http://lpyrgos-thessaloniki.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου