Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

Θεσσαλονίκη: «Όχι» στα ΙΧ και στους... πεζούς

Μέρα χωρίς ΙΧ αλλά και χωρίς... πεζούς φαίνεται ότι θα είναι για τη Θεσσαλονίκη η αυριανή. Η απόφαση για τη διοργάνωση ποδηλατικού σιρκουί στις 22 Σεπτεμβρίου, που είναι η Ευρωπαϊκή Ημέρα Χωρίς ΙΧ, φαίνεται ότι έχει... τρομοκρατήσει τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές στην πόλη.
Η Τροχαία Θεσσαλονίκης έχει ζητήσει ενισχύσεις από όλα τα τμήματα Τροχαίας του νομού, ώστε να καταβληθεί κάθε προσπάθεια προστασίας των πεζών από τους επαγγελματίες ποδηλάτες, οι οποίοι θα αναπτύξουν εξαιρετικά μεγάλες ταχύτητες σε ένα πυκνοκατοικημένο αστικό ιστό. Το κέντρο της πόλης θα κλείσει για τα ΙΧ από τις 11 το πρωί και για τους πεζούς από τις 3 το μεσημέρι.

Όπως εξηγεί ο διευθυντής της Τροχαίας Θεσσαλονίκης, Θόδωρος Τυριακίδης, στις 11 θα κλείσουν για τα ΙΧ οι κεντρικοί δρόμοι, από την Εγνατία και κάτω, μέχρι και τη Λεωφόρο Νίκης. Η ζώνη αυτή θα παραμείνει κλειστή για τα ΙΧ μέχρι τις 9 το βράδυ. Τα αυτοκίνητα θα μπορούν να διέρχονται από την Εγνατία, αλλά από κανέναν άλλο παράλληλο δρόμο προς τη θάλασσα. Ωστόσο, μέσα στο κέντρο θα μπαίνουν τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ και τα ταξί, που θα έχουν πειθαρχημένη διέλευση, εντός των λεωφορειολωρίδων.

Κλειστές για τα αυτοκίνητα θα είναι και οι κάθετες οδοί, όπως η Ιωνος Δραγούμη, η Αγίας Σοφίας και η Εθνικής Αμύνης. Ο άξονας Β. Ολγας – Β. Γεωργίου θα είναι ανοιχτός μέχρι τη διασταύρωση με τη Γ' Σεπτεμβρίου, όπου θα γίνεται εκτροπή της κυκλοφορίας. Η λεωφόρος Στρατού θα είναι ανοιχτή και τα αυτοκίνητα θα φεύγουν από την Αγγελάκη. Η Λαγκαδά επίσης θα είναι ανοικτή και τα ΙΧ θα φεύγουν μέσω της Εγνατίας.

Το σιρκουί

Στις 3 το μεσημέρι, το τετράγωνο που περικλείεται από τις οδούς Τσιμισκή, Σαλαμίνος, Λεωφόρος Νίκης και Νικολάου Γερμανού θα κλείσει για όλους, δηλαδή και για τα λεωφορεία και τα ταξί, αλλά και για τα δίκυκλα και τους πεζούς, καθώς εκεί θα διεξαχθεί, στις 5 το απόγευμα, το σιρκουί.

Το κέντρο της πόλης δεν έχει ξανακλείσει για πεζούς, ωστόσο, όπως εξηγεί ο κ. Τυριακίδης, το σιρκουί αποτελεί ένα διεθνή ποδηλατικό αγώνα, με τις ταχύτητες που αναπτύσσουν οι ποδηλάτες να είναι πολύ μεγάλες. Ετσι, οι πεζοί θα πρέπει να προστατευτούν, σε όλη τη διάρκεια του αγώνα, ο οποίος θα γίνει σε 12 γύρους.

«Στην προσπάθεια προστασίας των πεζών θα έχουμε συμμάχους 150 εθελοντές από την Ενωση Ποδηλατών, αλλά και προσκόπους. Είναι δύσκολο να ελεγχθεί η κίνηση των πεζών αλλά θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια, ώστε να μη γίνει κάποιο ατύχημα», σημειώνει ο κ. Τυριακίδης. Στο εγχείρημα θα συμβάλει και η Δημοτική Αστυνομία Θεσσαλονίκης, αλλά και τροχονόμοι που εδρεύουν περιφερειακά.

«Το κέντρο της Θεσσαλονίκης δεν έχει κλείσει ξανά για τόσο πολλές ώρες (11 το πρωί με 9 το βράδυ). Εμείς ωστόσο εστιάζουμε στον ποδηλατικό αγώνα, ενώ από τις 3 και μετά το βάρος της κυκλοφορίας, συμπεριλαμβανομένων των λεωφορείων, θα κληθεί να το σηκώσει η Εγνατία», υπογραμμίζει ο κ. Τυριακίδης.

Πηγή: Agelioforos.gr

Περισσότερες ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη: http://lpyrgos-thessaloniki.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου